Internationale aandacht voor Rotterdam

Wanneer Rotterdam zichzelf transformeert tot een centrum voor Europese culturen, kijkt de wereld met ons mee. Het Nederlands Fotomuseum speelt hierbij een belangrijke rol. Dit is wat de internationale pers zegt:
The New York Times
– 52 places to go in 2025 –
“De stad, waar de grootste haven van Europa ligt, heeft onlangs plannen bekendgemaakt om zich in de komende tien jaar te ontwikkelen tot een cultureel centrum van wereldklasse. De renaissance is al in volle gang in de waterkantwijk Katendrecht, waar het Nederlands Fotomuseum in de tweede helft van het jaar zal verhuizen en waar het nieuwe Fenix Museum, gewijd aan mondiale verhalen over migratie en wedergeboorte door middel van kunst, in mei haar deuren zal openen in een pakhuis uit 1923.”
Lonely Planet
– Musea die je in 2025 niet mag missen: de beste openingen en heropeningen ter wereld –
Nederlands Fotomuseum, Rotterdam, Nederland
“Een van ’s werelds grootste museumcollecties op het gebied van fotografie – met zo’n 6,5 miljoen foto’s – verhuist in de tweede helft van 2025 naar een nieuw onderkomen. Het museum komt in een historisch pakhuis in het havengebied van Rotterdam, met nieuwe tentoonstellingsruimtes, een restaurant op het dak, ruimtes voor publieke programma’s en – het meest opwindende – glazen wanden die het publiek een kijkje geven in het conserverings- en restauratiewerk achter de schermen van het museumteam. Iedereen die geïnteresseerd is in de Nederlandse cultuur – of gewoon van mooie foto’s houdt – moet hier een stop maken tijdens zijn volgende reis door Nederland.”
JULIET – Art magazine
– Rotterdam vernieuwt zichzelf grondig –
“Het Nederlands Fotomuseum wil met zijn verhuizing naar het voormalige pakhuis Santos een internationaal fotografieplatform worden. De beschikbare ruimte maakt zeker het verschil en vormt een fundamentele springplank. Het spreekt voor zich dat alles zal afhangen van de inhoud, dat wil zeggen van de activiteiten die het museum zal organiseren en van de documenten die er worden bewaard. In ieder geval maken de gevels met daglicht en niet-indringend licht Santos ideaal voor het tentoonstellen van een wisselende collectie van meer dan zes miljoen lichtgevoelige fotografische documenten. De komende maanden zullen worden gebruikt om het gebouw definitief aan te passen aan de behoeften van het museum. Dit betekent ook dat er een nieuw magazijn voor de permanente collectie moet worden ingericht: van de eerste daguerreotypieën tot de 175 kostbare archieven van directeur Ed van der Elsken (1925 – 1990), die wordt beschouwd als een van de grondleggers van de zogenaamde straatfotografie. Onder de documenten die daar worden bewaard, ontbreken werken van hedendaagse fotografen als Erwin Olaf (1959 – 2023) en Dana Lixenberg (geboren in 1964) niet.”
Andere nieuws berichten
- 12 mei 2025
Internationale aandacht voor Rotterdam
- 13 mei 2025
Internationale waardering voor Nederlandse fotoboeken
- 14 mei 2025
De Eregalerij gaat on tour