Richard Tepe – Lepelaars met jongen op het nest

Al lang voor het woord milieubewustzijn gangbaar werd, maakte Richard Tepe mensen zich bewust van de wereld om hen heen. Richard Tepe liet zien dat fotografie meer is dan documentaire. Fotografie is ook activisme, emotie en betrokkenheid.

Op 26 mei 1905 fotografeerde Richard Tepe een paartje lepelaars in het Naardermeer. Wat op het eerste gezicht alleen een verstild natuurtafereel lijkt, bleek daarnaast een zeer belangrijke bijdrage te leveren aan een van de belangrijkste natuurbeschermingssuccessen van Nederland.

In die tijd werd het plan gemaakt om het Naardermeer te gaan gebruiken als vuilstortplaats. Tepe zorgde met zijn haarscherpe, esthetische beelden dat dit voorkomen werd. Hij liet zien wat er op het spel stond. Als een van de eerste natuurfotografen van ons land gebruikte hij zijn camera als wapen.

Zijn foto’s lieten de kwetsbaarheid en de waarde van het unieke moerasgebied zien aan een breed publiek. Ze versterkten de oproep om het gebied te behouden. Mede door dit beeld werd het Naardermeer in 1906 aangekocht door de kersverse Vereniging Natuurmonumenten – het eerste officiële natuurgebied van Nederland.

Nu nog steeds is de kracht van beeld onmiskenbaar. En de lepelaars? Die vliegen gelukkig nog steeds over het Naardermeer.

Deze foto is vanaf 13 juni te zien op het adres Kooltjesbuurt 1 in Naarden.

Al lang voor het woord milieubewustzijn gangbaar werd, maakte Richard Tepe mensen zich bewust van de wereld om hen heen. Richard Tepe liet zien dat fotografie meer is dan alleen iets vastleggen. Fotografie is ook activisme, emotie en betrokkenheid.

Back to photo overview

Share your story

Do you have a story you’d like to share with us? What does the photo evoke for you? What comes to mind? Perhaps the image reminds you of the past, of a person, a place, or an event from your own life. Your story adds a new layer of meaning to the image and makes it even richer.

Stories about this photo

Er zijn nog geen verhalen.

Sponsored by:

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.